論文
公開件数:60件
No. タイトル 著者 誌名 巻号頁 出版日 ISSN DOI URL 機関リポジトリ
1 さつまいもの摂取が女子大学生の排便状況ならびに腸内常在菌構成に及ぼす影響
伴野太平1,小森ゆみ子2,鈴木聡美2,田辺可奈2,笠岡誠一*2,辨野義己1
日本栄養食糧学会誌
69/ 5, 229-235
2016/10/21




2 ハラールは日本を変えるか?① ハラールを理解する意味
笠岡誠一
臨床栄養
126/ 1, 79-83
2015/01/01
0485-1412



3 疑惑のカロリー神話

Number Do
Early Summer 2014, 91-93
2014/07/01




4 ハラール食と健康 ーサウムと治療食を考えるー
笠岡誠一
早稲田大学アジア・ムスリム研究所 リサーチペーパー・シリーズ Vol.3
3, 70-71
2014/03/01
978-4-9907402-2-1



5 フードビジネスにおける「ハラル」の重要性
笠岡誠一
日本栄養士会ホームページ~話題いろいろ~
日本栄養士会/wadai/130716.html
2013/07/16


URL

6 宗教上の食の禁忌-知ることから理解することへ
岩井達
臨床栄養
123/ 1, 14-15-
2013/07/01




7 食欲の研究

Number Do
Early Summer, 80-83-
2013/06/15




8 「ハラールフード」を提供できますか?

日本栄養士会雑誌
11, 33-
2012/11/01




9 Suppressed fat accumulation in rats fed a histidine-enriched diet
Michiko Endo, Seiichi Kasaoka, Miki Takizawa, Kiyoko Goto,
J Food Sci Nutr
15, 1-6-
2010




10 鰹節抽出物がラット体脂肪および筋肉量に及ぼす影響
遠藤美智子、滝沢未来、田中香、時高正明、笠岡誠一、中村宗一 、中島滋
肥満研究
15/ 2, 202-207-
2009




11 甜菜青汁粉末に含まれる食物繊維によるラット盲腸内発酵促進作用
韓立坤、遠藤美智子、田中香、浅見悦子、牛木勝、齋藤雅人、中島滋
未病システム学会誌
14, 155-161-
2009/03




12 鰹節抽出物の短期投与によるラットの摂食量および脂肪蓄積量の検討
後藤浄子、時高正明、滝沢未来、田中香、小川眞紀子、中島滋
栄養学雑誌
66/ 3, 127-132-
2008/06




13 Actual condition of the food habit in female students and its influence on the school record
Miki Watanabe, Seiichi Kasaoka, Shigeru Nakajima
Proceeding of 6th Japan-Korea Joint Seminar on Fisheries Sciences, August 27-28, Gwang & Yeosu, (2007)

2008/03




14 Mechanism underlying the suppressive effect of dietary histidine on obesity
Sigeru Nakajima, Seiichi Kasaoka, Kiyoko Goto, Kaoru Tanaka, Takahide Tsuchiya, Soichiro Nakamura, Hiroaki Saeki
Proceeding of 6th Japan-Korea Joint Seminar on Fisheries Sciences, August 27-28, Gwang & Yeosu, (2007)

2008/03




15 Bitter taste and blood glucose are not involved in the suppressive effect of dietary histidine on food intake
Goto K, Kasaoka S, Takizawa M, Ogawa M, Tsuchiya T, Nakajima S
Neuroscience Letters
420(2), 106-109-
2007/06




16 ヒスチジンと抗肥満
笠岡誠一、小川眞紀子、中島滋
臨床栄養
109, 307-312-
2006/10




17 Taurine deficiency creates a vicious circle promoting obesity
Tsuboyama-Kasaoka, N, Shozawa C, Sano K, Kasaoka, S., Hosokawa Y, Ezaki O
Endocrinology
147(7), 3276-84-
2006/07




18 カツオ節製造工程で得られたヒスチジン高含有熱水抽出物経口摂取による抗肥満効果
中島滋、田中香、笠岡誠一、小川眞紀子、遠藤道代、保刈昌則、土屋隆英
肥満研究
12(1), 65-67-
2006/04




19 Suppressive Effect of Histidine-rich Protein Intake on Obesity
Sigeru Nakajima, Makiko Tsuji, Seiichi Kasaoka, Setuko Inoue, Takahide Tsuchiya, Soichiro Nakamura
Proceeding of 4th Japan-Korea Joint Seminar on Fisheries Sciences. (2005)

2006/03




20 Gender effects in dietary histidine-induced anorexia
Kasaoka, S., Kawahara Y., Inoue S., Tsuji M., Kato H., Tsuchiya T., Okuda H., Nakajima S
Nutrition
21, 855-858-
2005/08




21 高齢者におけるBMIとヒスチジン摂取量との相関
小川眞紀子、笠岡誠一、土屋隆英、中島滋
肥満研究
11(2), 178-182-
2005/08




22 Comparative effects of acetylated and unmodified high-amylose maize starch in rats
Morita T, Kasaoka S, Kiriyama S, Brown IL, Topping DL
Starch/Starke
57, 246-253-
2005/06




23 カツオ節製造工程で得られたヒスチジン高含有熱水抽出物の摂食抑制および脂肪分解促進作用
笠岡誠一、鍋島美佳、筒井ひろみ、辻眞紀子、橋詰昌幸、中島滋、土屋隆英
肥満研究
11(1), 63-68-
2005/04




24 ヒスチジンの摂食抑制作用はプロリンにより阻害されるか
中島滋、浅見悦子、田中香、笠岡誠一、辻眞紀子、土屋隆英
肥満研究
11(1), 46-51-
2005/04




25 ヒスチジンの抗肥満作用
中島滋、笠岡誠一、辻眞紀子
湘南フォーラム
9, 71-77-
2005/03




26 低栄養若年女性における血清過酸化脂質形成に対するヒスチジン・銅錯体の役割
井上節子、長岡功、石原恵、笠岡誠一、中島滋、岩井秀明
日本衛生学雑誌
59(4), 395-402-
2004/11




27 Dietary Resistant Starch Alters the Characteristics of Colonic Mucosa and Exerts a Protective Effect on Trinitrobenzene Sulfonic Acid-induced Colitis in Rats
Morita T, Tanabe H, Sugiyama K, Kasaoka S, Kiriyama S
Biosci Biotechnol Biochem
68(10), 2155-2164-
2004/10




28 Histidine Supplementation Suppresses Food Intake and Fat Accumulation in Rats
Kasaoka, S., Tsuboyama-Kasaoka N., Kawahara Y., Inoue S., Tsuji M., Ezaki O., Kato H., Tsuchiya T., Okuda H., Nakajima S
Nutrition
20, 991-996-
2004/08




29 体脂肪率と体重当たりのヒスチジン摂取量との相関
辻真紀子、笠岡誠一、土屋隆英、奥田拓道、中島滋
肥満研究
10(2), 173-176-
2004/08




30 Physiological functions of resistant proteins: proteins and peptides regulating large bowel fermentation of indigestible polysaccharides
Morita, T., Kasaoka, S., Kiriyama, S
Journal of AOAC International
87(3), 792-796-
2004/06




31 タンパク質を供給する食品群別にみたヒスチジン摂取量に関する調査研究
中島滋、田中香、笠岡誠一、辻真紀子、土屋隆英、奥田拓道
肥満研究
10(1), 66-72-
2004/04




32 Increasing the amount of fat in a conjugated linoleic acid-supplemented diet reduces lipodystrophy in mice
Tsuboyama-Kasaoka N., Miyazaki H., Kasaoka, S., Ezaki O
Journal of Nutrition
133(6), 1793-1799-
2003/06




33 BMIとヒスチジン摂取量との相関
辻真紀子、中島滋、田中香、笠岡誠一、土屋隆英、奥田拓道
肥満研究
8(3), 62-65-
2002/12




34 マグネシウム欠乏と尿中排泄
北野隆雄、笠岡誠一、前田宜昭
マグネシウム(Journal of Japanease Society for Magnesium Research)
21 (1), 29-34-
2002/09




35 ヒスチジン添加飼料によるラット肝組織の中性脂肪低下作用
笠岡誠一、中島滋、井上節子、加藤秀夫、河原裕美、土屋隆英、奥田拓道
肥満研究
8(2), 168-172-
2002/08




36 Green tea flavonoids inhibit the LDL oxidation in osteogenic disordered rats fed a marginal ascorbic acid in diet
Kasaoka, S., Hase, K., Morita, T., Kiriyama, S
Journal of Nutritional Biochemistry
13, 96-102-
2002/04




37 カフェテリア方式を用いたヒスチジン添加飼料によるラットの摂食抑制作用
中島滋、笠岡誠一、井上節子、加藤秀夫、河原裕美、土屋隆英、奥田拓道
肥満研究
8(1), 55-60-
2002/04




38 アジ干物製造工程における遊離アミノ酸および脂質量の変化
笠岡誠一、中島滋
文教大学女子短期大学部研究紀要
44, 13-15-
2000




39 Psyllium shifts the fermentation site of high-amylose cornstarch toward the distal colon and increases fecal butyrate concentration in rats
Tatsuya Morita, Seiichi Kasaoka, Koji Hase, Shuhachi Kiriyama
Journal of Nutrition
129/ 11, 2081-2087-
1999




40 Oligo-L-methionine and resistant protein promote cecal butyrate production in rats fed resistant starch and fructooligosaccharide
Tatsuya Morita, Seiichi Kasaoka, Koji Hase, Shuhachi Kiriyama
Journal of Nutrition
129/ 7, 1333-1339-
1999




41 Differences in the effect of iron-deficient diet on tissue weight, hemoglobin concentration and serum triglycerides in Fischer-344, Sprague-Dawley and Wistar rats
Seiichi Kasaoka, Hiroyuki Yamagishi, Takao Kitano
Journal of Nutritional Science and Vitaminology
45/ 3, 359-366-
1999




42 Nutritional characterization of millet protein concentrates produced by a heat-stable α-amylase digestion
Seiichi Kasaoka, Akira Oh-hashi, Tatsuya Morita, Shuhachi Kiriyama
Nutrition Reseach
19/ 6, 899-911-
1999




43 サイリウムはハイアミロースコーンスターチのラット大腸内発酵を制御し遠位結腸および糞便中の酪酸濃度を高める
笠岡誠一、森田達也、長谷耕二、桐山修八
日本栄養・食糧学会誌
52/ 6, 365-372-
1999




44 ラットの糞便排泄に及ぼすハイアミロースコーンスターチ摂取の影響
笠岡誠一、森田達也、猪飼利圭、大橋晃、桐山修八
日本栄養・食糧学会誌
52/ 5, 263-270-
1999




45 レジスタントプロテインによるラット盲腸内発酵制御:オリゴメチオニンの添加効果
桐山修八、笠岡誠一、長谷耕二、猪飼利圭、森田達也
必須アミノ酸研究
154, 5-14-
1999




46 Effect of dietary magnesium level on nephrocalcinosis and growth in rats
Seiichi Kasaoka, Takao Kitano, Miho Hanai, Makoto Hutatsuka, Takatoshi Esashi
Journal of Nutritional Science and Vitaminology
44/ 4, 503-514-
1998




47 Resistant proteins alter cecal short-chain fatty acid profiles in rats fed high amylose cornstarch
Tatsuya Morita, Seiichi Kasaoka, Akira Oh-hashi, Michiyoshi Ikai, Yoso Numasaki, Shuhachi Kiriyama
Journal of Nutrition
128/ 7, 1156-1164-
1998




48 ハイアミロースコーンスターチ摂取によるラットの血中脂質上昇ならびに体脂肪蓄積抑制作用
笠岡誠一、森田達也、猪飼利圭、大橋晃、桐山修八
日本栄養・食糧学会誌
51/ 6, 345-353-
1998




49 無臭ニンニクの生理活性に関する研究((]G0003[))-ラット胆汁分泌に及ぼす無臭ニンニクの影響-

薬理と臨床
8/ 5, 541-550-
1998




50 無臭ニンニクの生理活性に関する研究((]G0002[))-実験的化学誘発乳癌に対する無臭ニンニクの抑制作用-

薬理と臨床
8/ 5, 531-540-
1998




51 無臭ニンニクの生理活性に関する研究((]G0001[))-グルタチオン-S-トランスフェラーゼならびに薬物代謝関連酵素活性に対する無臭ニンニクおよびAllium属野菜の影響-

薬理と臨床
8/ 5, 521-529-
1998




52 サイリュウムおよびハイアミロースコーンスターチの単独または同時添加によるラットの糞便性状への影響
笠岡誠一、長谷耕二、猪飼利圭、森田達也、沼崎洋三、桐山修八
薬理と臨床
8/ 3, 259-265-
1998




53 サイリュウム摂取のヒトの糞便性状および大腸内環境に及ぼす影響
笠岡誠一、森田達也、大橋晃、猪飼利圭、沼崎洋三、斎藤武、桐山修八、Desmond B. Williams、David L. Topping、渡辺伸一郎
薬理と臨床
8/ 3, 243-257-
1998




54 High amylose corn starch retarded 7,12-dimethylbenz[a]anthracene-induced mammary tumor development in female
Seiichi Kasaoka, Michiyoshi Ikai, Akira Oh-hashi, Tatsuya Morita, Shuhachi Kiriyama
Nutrition Research
17/ 6, 1035-1046-
1997




55 Cholesterol-lowering effects of soybean, potato and rice proteins depend on their low methionine contents in rats fed a cholesterol-free purified diet
Tatsuya Morita, Akira Oh-hashi, Kaori Takei, Michiyoshi Ikai, Seiichi Kasaoka, Shuhachi Kiriyama
Journal of Nutrition
127/ 3, 470-477-
1997




56 Effect of Indonesian fermented soybean tempeh on iron bioavailability and lipid peroxidation in anemic rats
Seiichi Kasaoka, Mary Astuti, Mariko Uehara, Kazuharu Suzuki, Shiro Goto
Journal of Agricultural and Food Chemistry
45/ 1, 195-198-
1997




57 回-直腸吻合および正常ラットにおけるハイアミロースコーンスターチの消化率
猪飼利圭、笠岡誠一、大橋晃、森田達也、桐山修八
日本・栄養食糧学会誌
50/ 3, 209-216-
1997




58 Rice protein isolates produced by the two different methods lower serum cholesterol concentration in rats
Tatsuya Morita, Akira Oh-hashi, Seiichi Kasaoka, Michiyoshi Ikai, Shuhachi Kiriyama
Journal of The Science of Food and Agriculture
71/ 4, 415-424-
1996




59 レジスタントプロテインによるラット盲腸内の発酵制御
桐山修八、大橋晃、笠岡誠一、猪飼利圭、森田達也
必須アミノ酸研究
146, 19-26-
1996




60 Hemoglobin regeneration and distribution of iron, copper and zinc in hepatic subcelluler fractions of rats fed with
Mary Astuti, Seiichi Kasaoka, Shiro Goto, Mochamad Adnan
Indonesian Food and Nutrition Progress
1/ 1, 35-40-
1994